13 juni 2015, Schriktraining voor ruiters en menners

lokatie: Manege De Driesporen
organisatie: PSV De Driesporen

PSV de Driesporen in Onstwedde organiseert op 13 juni 2015 de clinic “Grondwerk dmv schrik- en obstakelparcours voor ruiters en menners" onder leiding van Kirsten Daamen. Kirsten heeft een eigen bedrijf “Stal Holistisch Trainen”. Ze is Holistisch trainster, paard & kindercoach, Orun instructrice, zit en houding instructrice en is jurylid dressuur. Kirsten heeft Z-dressuur gereden, was L springen en samengesteld mennen cat. 1. 

We kunnen wel een goede ruiter/menner zijn en ook een goed paard hebben, maar dat wil niet zeggen dat we ook een goede combinatie vormen. En juist die combinatie is nodig om tot doelen en prestaties te komen, vertrouwen en plezier te hebben.’

Tijdens de training vanaf de grond leren ruiter en paard op minimale hulpen en signalen te reageren met als doel dat het halster en het leidtouw als reserve fungeren. De ruiter leert wat de veiligste positie en de juiste verstandhouding is ten opzichte van het paard. Waarna we aan de slag gaan met een behendigheidparcours en een schrikparcours.

Het behendigheidparcours is ervoor bedoeld om paarden bewuster te laten worden van hun lichaam. Vele paarden struikelen, lopen op de voorhand, lopen in ‘2 delen', kunnen geen balkjes lopen en zelfs het moeilijk achterwaarts gaan (al dan niet in combinatie met een trailer) kan een gevolg zijn van het feit dat het paard niet voldoende bewust is van zijn lichaam. Een zeer waardevolle, afwisselende training op het dagelijks werk. 

In het schrikparcours staan verscheidene objecten opgesteld:
- parasol - versierde bogen - verschillende geluiden
- wip - versmalling - verschillende ondergronden
- gordijn - vlaggen - rookmachine

Paarden kunnen gevoelig, nerveus, schrikachtig of onzeker zijn. Maar ook ruiters/menners kunnen onzeker, angstig, of nerveus zijn in situaties. Het schrikparcours helpt beide om te leren gaan met deze situaties. Daarbij is het ook een zeer leuke afwisseling op het dagelijks werk, waarbij je leert wat je kunt doen in onverwachte (spannende) situaties.

Dit thema is geschikt voor ruiters en menners. Waarbij het parcours voor menners aangepast zal worden ivm de menkar. De ruiters zullen starten met het paard aan de hand, wanneer veilig kan het parcours vervolgd worden onder het zadel. De menners kunnen het parcours starten met het paard voor de wagen (groom verplicht op de wagen). 

Nadere informatie:
Datum: 13 juni 2015.
Locatie: Manege de Driesporen te Onstwedde
Indeling: we starten ‘s morgens met 2 ruiters samen per half uur, aansluitend de menners met 1 menner (met groom) per 20 min.
Kosten: € 20 voor de ruiters en € 25 voor de menners.
Inschrijven en betalen kan uiterlijk tot 6 juni 2015. Opgave graag via mail.
Betalen kan op rekeningnummer NL59ABNA0604765592 van Corry Ghesquiere, vermeld je naam en of je een ruiter of een menner bent.terug naar het overzicht